Kултурата Хаманджия в Дуранкулак

Агенция "Фокус"
Красимир Кръстев: Трябва да се представи по-добре културата Хаманджия в Дуранкулак

Трябва да се поработи, за да бъде по-добре представена уникалната култура Хаманджия, но във вида, в който се намира сега обектът Големия остров в местността Дуранкулак, е опасно да бъде натоварен с повече туристи. Това каза пред Агенция “Фокус” Красимир Кръстев, кмет на община Шабла. Той посочи, че общината се готви за новия туристически сезон. Кръстев разказа, че археологическият обект на острова има осем културни слоя, като най-старият датира от преди 5 500 год. пр.Хр.
Кръстев заяви, че през тази година съвместно със специалисти ще бъде направен план, така че новото от археологическия обект на Големия остров, което предстои да бъде направено достъпно за туристите, да бъде експонирано така че, да не бъде увреждано.
„Минималното, което сега се представя, е недостатъчно и не е най-хубавата част от целия обект. В музея в Дуранкулак има малка сбирка, в която могат да се видят експонати от различните културни слоеве, но най-ценните експонати са в София, в Националния исторически музей”, посочи Кръстев.
Кметът на община Шабла Красимир Кръстев каза още, че преди две години по програма ФАР е направено част от представянето на обекта и са поставени табели. „Има културни слоеве, които са изложени и могат да бъдат наблюдавани от туристите, но сега тепърва замисляме да разработим нов проект, с който да доразвием и експонираме по-голяма част от обекта, като улесним достъпа до него”, категоричен бе Кръстев.
По думите му пътят, който води до местността не е в добро състояние. „Обектът е близо до Международен път Е-79 и е възможно да бъде експониран и по-добре. Но това е идея, която тепърва ще се реализира”, обясни Кръстев.
„Ние не желаем във вида, в който е обектът, да бъде натоварен с повече туристи, защото капацитета на натоварване ще окаже влияние върху консервацията на обекта”, каза още кметът на община Шабла.


Той разказа за културата Хаманджия. По думите му това са първите хора, които са обработвали злато. Представителите на тази култура са правили идеално симетрични фигури, без да познават грънчарското колело. Използвали са калъп и са съединявали двете половинки на фигурата, като са потапяли ръбовете й във вода. Характерно за тази култура е каменната монолитна архитектура.
Кметът на Шабла каза още, че местността Дуранкулак ежегодно се посещава от групи орнитолози, които идват специално за наблюдение на птиците при Дуранкулашкото езеро.
Десислава АНТОВА





{START_COUNTER}